Att handla med aktier på nätet

Har du provat på att handla med aktier eller andra värdepapper på nätet? Du som är intresserad av IT och teknik vet säkert att det numera är förvånansvärt enkelt att göra finansiella transaktioner på nätet, snabbt och smidigt. Vem som helst kan öppna upp ett konto för att handla med aktier hos till exempel sin bank. Billigast blir det att öppna ett aktiekonto hos en aktiemäklare på nätet, som Nordnet eller Avanza. Hos både dessa mäklare kan du om du är småsparare köpa och sälja aktier gratis, vilket såklart är ett stort plus. Vi ger ju redan bankerna så mycket extraavgifter för minsta lilla grej vi vill få utförd av dem, så varför ska vi betala dem för aktieaffärer när det finns gratis alternativ?

Vilken teknik behövs för värdepappershandel på nätet?

Det enda du egentligen behöver i teknikväg för att handla med aktier på nätet är en dator och en internetuppkoppling. En stabil anslutning med fast lina är att rekommendera eftersom det ibland kan handla om snabba beslut då man på kort tid vill köpa eller sälja innehav, stunder då ett avbrott i uppkopplingen kan innebära en förlust. Sedan är det vara att sätta igång. Skillnaderna mellan aktier, fonder, obligationer och indexfonder lär du dig snabbt och du kan välja mellan att köra relativt säkra kort och att riskera mer. I det senare fallet ökar också chanserna att tjäna mycket på kort tid.

Om du vill handla för företagets räkning behövs LEI-kod

Du kan även handla med värdepapper åt ditt företag på nätet. Dock måste du då registrera ditt företag som aktör på finansmarknaden och få en speciell identifikationskod som du använder när du genomför transaktioner. Denna kod kallas LEI, som står för Legal Entity Identifier. Att skaffa en LEI-kod till företaget är inte så krångligt som det låter, du behöver bara registrera företaget hos en LEI-leverantör, som det finns många av både i Sverige och utomlands. Vilken leverantör du väljer selar ingen roll, men det känns så klart tryggast med en service där man talar svenska, särskilt om man är lite ny i finansvärlden.

Kravet på LEI-kod infördes i januari 2018 för att ge myndigheter i hela världen ett verktyg för att lättare spåra finansiella transaktioner. I och med att alla parter som deltar i en transaktion identifierar sig med sin LEI-kod blir affärerna transparenta på ett helt annat sätt än tidigare och lättare att spåra och övervaka.

Enkelt att registrera LEI

Att registrera sig för en LEI-kod kräver bara att du fyller i en ansökan hos leverantören och samtidigt lämnar uppgifter om företaget. När du fått LEI-koden, vilket brukar ta mindre än ett par veckor, kan du börja handla med värdepapper åt ditt företag. Du kan också välja att delegera handeln till en aktiemäklare eller ett private banking-företag, som erbjuder experthjälp med att köpa och sälja värdepapper. Även här måste du dock ha en LEI-kod, som du registrera hos mäklaren och ger denne en fullmakt att handla med värdepapper i ditt företags namn.

13 Jul 2019