Bröstförstoring och utveckling

Ett av de absolut vanligaste ingreppen som sker inom den estetiska kirurgin är en bröstförstoring. Det har så även varit under en längre tid - och av allt att döma så kommer ingreppet i fråga även fortsatt att vara populärt. Det finns många anledningar till varför kvinnor - och en del män också - väljer att genomföra en bröstförstoring: man kan ha gått upp- eller ner i vikt, man har gått igenom en graviditet eller också så känner man att brösten är för små eller för ojämna och att man genom en bröstförstoring dels vill må bättre och dels också få kläderna att sitta lite bättre på kroppen.

En vanlig missuppfattning är att det handlar om en slags yttre press från män; ett slags påtvingat attribut för att tillfredsställa sin mans fantasier. Sådant förekommer väldigt sällan; en bröstförstoring sker för kvinnans skull och ingenting annat. Vid en initial konsultation så brukar seriösa kliniker sortera bort de patienter vars anledningar till en bröstförstoring är, så att säga, lite mer grumliga.

Det om det. Vi ska titta lite närmare på risker, på utveckling och på framtiden för en bröstförstoring. Som inom alla typer av ingrepp så har tekniken gått framåt. Två saker är talande i detta:

    • Metodik: En bröstförstoring idag sker främst genom tre olika metoder. Samtliga dessa har en gemensam nämnare i att de inte efterlämnar sig några synliga ärr. Förr så innebar en bröstförstoring nästan alltid ett större, vanprydande ärr - idag så kommer det inte att synas. Man kan antingen lägga snittet i armhålan (Axillärt), vid vårtgårdens underkant (Areolärt) eller - det vanligaste - i vecket under bröstet (Submammärt). En bröstförstoring syns - men inte genom ett ärr.
    • Implantat: Den stora förändringen har skett inom implantaten och vilka typer av ämnen/material som används. Vissa kliniker i Stockholm erbjuder så myckets om 600 olika typer av implantat vid en bröstförstoring. Det ger en fingervisning om hur många som finns på marknaden. Vi ska även nämna att det idag går att genomföra en bröstförstoring med fett från den egna kroppen och med hjälp av koksalt. Det förra - eget fett - kommer säkerligen att tillhöra framtiden.

Svårt att sia om komplikationer i framtiden

Gällande implantat så måste vi flagga lite för en sak. Varje implantat som tas fram är osäkert. Detta sett till att man inte kan säga hur din kropp kommer att reagera på implantatet i fråga i framtiden.

Vad händer om tio år, vad händer om tjugo år - kommer du att få byta ut dina implantat, kommer det att hålla formen och kommer du på något sätt att ta skada? Allt testas naturligtvis rigoröst, men det är trots det svårt att säga vilka implantat som kommer att stå emot tidens tand.

Välj rätt klinik - och implantat - för din bröstförstoring

Ta bara skandalen i Frankrike som uppmärksammades för några år sedan. En tillverkare av implantat - PIP - tillverkade implantat som användes över hela världen (bara i Sverige räknas 5000 kvinnor ha dessa) och som därefter kom att vara av bristande kvalitet. Höljet som omgav silikonet var undermåligt och många implantat sprack efter ungefär tre år.

Dessutom så gav implantaten i fråga upphov till smärta då de - efter en större utredning - visade sig vara extremt vävnadsirriterande. Där kan man se att man som patient har lite att tänka på gällande val av implantat.

Vi skulle säga att tre stycken sådana har klara fördelar: Mentor, Motiva och Allergan. Dels så får man en garanti på dessa som sträcker sig ett år framåt i tiden, dels så minimerar det risken för kapselkontraktur. Det senare är viktigt då det är en vanlig komplikation som innebär att brösten blir väldigt, väldigt hårda och ömma. Välj alltså gärna en klinik i Stockholm som arbetar med dessa tre implantat vid din bröstförstoring.

 

5 Aug 2018