Elbil med dragkrok - fungerar det?

Elbil med dragkrok - fungerar det? Den frågan ställs av många och det handlar om att hitta en balans. Dels så vill man kanske välja att köpa en elbil av miljömässiga skäl. Man vill bidra till en bättre värld genom att välja bort fossilt bränsle. Då elbilar dessutom ökat avsevärt i prestanda så finns ytterligare ett starkt argument till varför detta val är av värde. Frågan är om elbil med dragkrok är en bra kombination?

Varför dragkrok då? Jo, för att vi svenskar är ett folk som ofta använder oss av släp och där vi exempelvis behöver sådant i samband med flyttar, i samband med trädgårdsarbete och i samband med att vi exempelvis ska sjösätta båtar. Det är inte ovanligt att en villaägare har ett eget släp och saknar bilen man äger dragkrok - ja, då fallerar också hela idéen.

Tyvärr ska vi säga att det handlar om en relativt smal marknad sett till elbilar med dragkrok och att detta hör ihop med att motorerna saknat nödvändig prestanda. Motorerna har, helt enkelt, varit för klena.

Vi använde ordet har och det gjorde vi av en anledning. Utvecklingen går framåt och det mesta tyder på att nästa generation av elbilar kommer att ha överlägsen kapacitet i jämförelse med de modeller som idag finns på marknaden. Rådet är alltså att A) vänta och se hur utvecklingen ser ut eller B) köpa en av dagens elbilar och, vid behov, hyra både bil och släp då du väl behöver transportera något större.

Bilar som står på rad

Nästa generations elbilar har högre prestanda

Att vänta in de elbilar som, så att säga, finns i depåerna kan ha ett värde. De kommer att möta våra behov på ett tydligare sätt - oavsett om det handlar om fart, körtid eller om dragkrok. Däremot så kan vi direkt även säga följande: elbilar är dyrare. Tyvärr. Vill du ha en ny elbil idag så kommer du att få hosta upp ganska mycket pengar, vill du ha en ny imorgon (läs: om några år) så kommer den att kosta ännu mer.

Elbilar är ännu inte var mans sak och även om fler tillverkare börjat jobba med att ta fram billigare modeller så handlar det fortfarande om ganska höga priser. Då det dessutom ännu inte finns någon större andrahandsmarknad så blir saken ännu lite värre.

Klart står emellertid att vi ännu befinner oss i lindan av vad en elbil kan ge oss och vad vi kan förvänta oss. Det handlar säkerligen inte om många år innan någon tillverkare lyckas knäcka formeln som ger oss en relativt billig bil, med bra prestanda och med kraft nog att kunna dra ett släp via dragkroken.

Alla har inte råd att köpa en Tesla, men man ska dock ändå vara tacksam över att den tillverkaren agerat lokomotiv i denna extremt viktiga fråga.

Hybridbilar är ett bra alternativ

Du kan, i väntan på den perfekta elbilen, välja bland alla hybridbilar som finns på marknaden. Många av dessa är väldigt prisvärda och finns utrustade med dragkrokar som ger möjlighet att dra släp. Här kan vi bland annat nämna Kia som en föregångare. Deras modell Niro har visat sig ge oss förare allt vi behöver och med ett minimalt avtryck gällande avgaser och utsläpp som påverkar vår miljö. En sådan bil är verkligen värd att titta lite närmare på.

23 Sep 2019