Googles betygsystem kan slå snett

Visst känns det bättre atfrisör, hårt boka en frisör som har 4,5 av 5 i kundbetyg än en frisör som bara har 2? Google väljer att visa recensionsbetyg när man söker efter frisörer i olika städer. Men det är ett betyg som kan slå mycket snett. Är det ens värt att titta på som kund? En granskning av ett par olika frisörer i Åkersberga visar svagheten.

Det finns flera sidor på nätet där kunder kan lämna betyg på olika företag. En del av dessa tar emot anonyma recensioner medan andra ialalfall kräver konto och inloggning via exempelvis Google eller Facebook. En av dessa är Googles egen ratingtjänst. De som är inloggad på Google kan lämna en recension på de företag som finns registrerade på Google Maps. På så vis visas betyget direkt på kartan när någon gör en sökning.

Frisörer med olika betyg

För att se hur betyget presenteras genomfördes en sökning efter en frisör i Åkersberga. Eftersom det är lokal sökning visas Google Maps och där även tre frisörer som valts ut. Dessa hade i detta exempel betygen 4,3, 4,2 och 2,8. Redan här kommer många konsumenter att välja bort den frisör som har lägst betyg och istället välja någon av de andra.

Genom att klicka på ”Fler platser” går det att få fram samtliga frisörer i Åkersberga som listas av sökmotorn i deras kartfunktion och recensionsfunktion. Totalt 16 olika frisörer presenteras.

En frisör har det låga betyget på enbart 1 av 5. Det är knappast många som kommer att kontakta denna frisör då betyget helt tydligt är avskräckande. Men den som kollar noggrannare kommer se att det enbart är två recensioner lämnade. Det finns alltså ett extremt litet underlag och det räcker med en riktig missnöjd kund för att betyget ska bli lågt. Det går att se samma problem hos en annan frisör som har betyget 2. Här är det enbart fyra recensioner lämnade. Ingen frisör med sämre betyg än 2,5 har mer än 5 recensioner. Så hårt kan enstaka recensioner slå.

Missvisande betyg

En annan frisör har inte en enda stjärna vilket kan uppfattas som att de har extremt dåligt betyg. Men sanningen är att denna frisör inte fått någon recension. Därmed kan de vara extremt bra – eller extremt dåliga. Det är svårt att veta men de framställs ändå så som ”sämst”

En frisör sticker ut ur mängden rejält. De allra flesta har 10 - 20 recensioner men denna frisör i Åkersberga har över 700 recensioner vilket är extremt högt. Här finns ett medelbetyg på 3,5 vilket är normal nivå. Däremot kan man fråga sig varför de har så många recensioner när alla andra har betydligt färre. Kanske jobbar de med det tydliga målet att få sina kunder att lämna en recension?

 

 

28 Mar 2019