Gratis språkutbildning via app – eller inte?

Det finns mängder av vägar att lära sig ett nytt språk. En del lär sig bäst genom att exempelvis bo i Spanien under ett par månader och lära sig hantera språket i en kontext medan andra behöver en lärarledd språkutbildning. En väg är annars att lära sig språk via appar.

Fördelen att välja en språkutbildning via en app är framförallt tillgängligheten. Du har med dig telefonen överallt och kan därmed träna på glosor och meningar oavsett om du sitter på bussen eller väntar på en kompis. Via hörlurar kan du höra ord, på skärmen kan du läsa dem och olika tester visar hur lugnt du har kommit i din språkutbildning.

Egentligen är konceptet inte nytt då liknande upplägg har funnits på dator länge men genom att ha en app är programmet helt anpassat till mobilen vilket gör den mer lätthanterlig.

En fördel med appen är även hur glosor kan tränas in. Ett vanligt upplägg är att det svenska ordet presenteras och sedan tre alternativ vilket ett av de exempelvis spanska orden som är korrekt. I och med detta kan man lätt klicka sig vidare utan att behöva försöka stava exakt rätt för att få poäng på testet. Men detta gör även det blir lite av en ”gissningslek”. På gott och ont.

För att träna in enstaka glosor eller enklare meningar kan appar absolut användas. Det är därmed också ett bra komplement till lärarledd språkutbildning. Däremot syns svagheten när hela meningar och dess grammatik ska byggas upp.

Det kan helt enkelt liknas med Google Translate. En tjänst som är effektiv när enstaka ord ska översättas. Oftast (men inte alltid) blir det även korrekt när kortare meningar ska byta språk. När det däremot är längre meningar så är det inte alltid att översättningen blir helt korrekt. Det är helt enkelt för svårt att programmera en översättningstjänst som kan ta hänsyn till alla parametrar.

Lite så är det med att lära sig ett språk via en app eller ett datorprogram. Det kan vara ett perfekt sätt att börja lära sig ett språk. Det kan även vara ett perfekt sätt att komplettera sina kunskaper samtidigt som man går en språkutbildning. Men kan man lära sig ett språk helt på egen hand via en app? Vissa hävdar det – andra inte. Det handlar kanske främst om vad man menar med att ”kunna ett språk”.

Vill du lära dig ett nytt språk så prova dig fram. Det är inte säkert att den väg som är bäst för din vän är bäst för dig – och tvärtom. Appen kan däremot ofta användas som ett komplement och stöd.

30 Jul 2018