Hur fungerar en balpress?

Hur fungerar en balpress, vilken modell ska jag välja och vilket pris får jag räkna med att betala? En balpress är ett ovärderligt verktyg om man arbetar med jordbruk. Har du någonsin sett de vita plastbalarna ligga på en åker så har du också sett det färdiga resultatet av det arbete som utförts av en balpress.

I dessa stora, vita balar ligger komprimerat hö, gräs eller ensilage och dessa har samtliga gått igenom balpressens alla beståndsdelar. Kortfattat så matar man in exempelvis hö i en balpress som dras bakom en traktor. Balpressen trycker därefter ihop höet till den cylinderform som man ser på åkern och det plasthölje som läggs utanpå är även det någonting som sker inne i maskinen.

Balpress är vanligt inom jordbruk. Men, det finns även andra modeller och användningområden. Grundprincipen är dock densamma oavsett vilken balpress man talar om: genom ett hård tryck så kan man forma material till mindre storlekar som blir enklare att bära. Balpressen binder även samman detta material - genom plast eller genom nät. Detta gör att exempelvis olika företag och matbutiker ofta använder sig av balpressar i sin dagliga verksamhet.

Balpress för avfall

Avfall och sophantering är två stora problem att brottas med. Många företag har stora leveranser av paket som kommer i kartonger. Dessa tar plats och de är omöjliga att använda det vanliga soprummet för. Här är en toppmatad, mindre balpress ofta en perfekt lösning. man stampar på kartongerna, man stoppar in dem och därefter så trycker man på en knapp varpå maskinen sätter igång.

Då programmet är klart kan man öppna luckan och plocka ut en mindre fyrkant som är lätt att både bära och att ställa undan i ett soprum. Detsamma gäller naturligtvis för affärer och butiker inom livsmedel. Genom en balpress - då gärna i en större modell - så förenklar man det dagliga arbetet och man får på köpet också en fräschare och mer inbjudande arbetsmiljö.

höbalar på åker

Hur mycket kostar en balpress?

Priset för en balpress varierar och beror helt på vilken storlek man behöver - och för vad den ska användas till. De flesta skulle nog snegla åt en mindre, toppmatad modell och här kan vi säga att priset för en sådan i nyskick kan vara väldigt högt. För ett mindre företag så kan summan avskräcka och det kan komma att ta lång tid innan investeringen lönat sig och räkningen är betald fullt ut.

Här kan ett annat alternativ vara bättre. Det går nämligen att hyra balpressar och detta är något som kan rekommenderas både sett till pris och sett till funktionalitet. I hyran brukar nämligen serviceavtal ingå och här kan man även få en rejäl utbildning i hur maskinen fungerar. Vi skulle säga att detta är det alternativ som torde vara mest tilltalande för de allra flesta.

Dock så kan vi även tipsa om att det finns en ganska stor andrahandsmarknad vad gäller balpressar. Väljer man denna så tar man emellertid en större risk. Där ingår ingen service och det ges sällan någon garanti.

9 Oct 2019