Hur fungerar solfilm?
Hur fungerar solfilm egentligen? Många bilägare har frågor gällande solfilm och vi tänkte snabbt gå igenom lite kring detta ämne. Solfilm finns av olika kvaliteter och därmed också i olika prisklasser. Man kan antingen välja att lägga solfilm över bilrutan på egen hand eller genom att ta professionell hjälp. Det senare är dyrare, men det ger också en bättre effekt.
Solfilm på bilrutan – varför ska ma överhuvudtaget överväga en sådan lösning? Det handlar inte om – som många verkar tro – att man vill framställa sig själv, och sin bil, som cool. Det handlar mer om komfort och bekvämlighet än om approach. Vi kan räkna upp några fördelar med solfilm för att ge en bättre bild av vad vi menar:
- Reducerar värme. En bra solfilm tar bort en stor del av den värme som kommer från solen. Det handlar om ett skydd mot solen som leder till en svalare, skönare bil. Detta är något som passar väldigt bra för dig som har småbarn eller exempelvis husdjur som ofta åker i bilen. Värmen kan bli extremt hög i en bil och genom en solfilm så reduceras den markant. Det gör även att bränsleförbrukningen kan minskas. Genom att du slipper ha din aircondition igång på samma höga varv så kan du också se att intervallerna mellan varje tankning blir längre. En solfilm kan alltså spara pengar.
- Gör bilen skönare att köra. Solfilmen tar bort de starka reflektionerna som studsar mot rutan och som gör att du ser sämre. Ett starkt solsken kan göra dig till en sämre chaufför av den enkla anledningen att du ser sämre. En solfilm ka jämföras med att du sätter på dig solglasögon, men med denna lösning så slipper du hålla på att leta efter dessa: solfilmen är alltid på plats.
- Inbrottsskydd. Skydd är kanske att ta i, men faktum är att solfilm kan förhindra ett inbrott. Detta då den minimerar insynen i bilen. En tjuv kan alltså inte titta in och se om du glömt något värdefullt i din bil och då är det också troligt att tjuven i fråga drar vidare snarare än att chansa.
Får jag ha solfilm på bilen?
Fördelarna är många, men frågan är om man får ha solfilm på framrutan? Många tror att tonade rutor ligger i gränslandet för vad som är lagligt. Så är inte fallet. Enligt lagen så får du tona dina rutor exakt hur mycket som helst bakom föraren. Du får däremot inte förse någon ruta med material som kan spegla eller blända en annan trafikant. Gällande framrutan så ska det finnas ett ljusinsläpp – åt båda hållen – på minst 75 %. Det går alltså att tona även vindrutan, men här rekommenderas att man väljer en ton som inte är mörkare än 50 %. Att kunna hålla ögonkontakt med andra trafikanter är en viktig del av trafiksäkerheten och om det handlar om mörkare toner så försvinner den viktiga aspekten. Dessutom påverkas mörkerkörning negativt om man väljer en mörkare ton.
Ta hjälp med inpassningen
Man kan sätta solfilm på bilen på egen hand. Men, det handlar om ett ganska svårt jobb – i synnerhet om det handlar om en klisterbar solfilm (vilket rekommenderas). Väljer du en avtagbar variant så är det enklare, men då blir också effekten sämre. Vi skulle definitivt rekommendera att du besöker en bilvårdsfirma för att sätta din nya solfilm på plats. Det kostar inte så himla mycket och resultatet blir – utan tvekan – bättre.
Andra inlägg
- Förebygg med ett pålitligt inbrottslarm i Stockholm
- Ett trådlöst kassasystem som fungerar
- IT-konsultbolag i Stockholm för din verksamhet
- Vitsen med att laga mobil i Solna
- Uppgradera din programvara
- Programvara - tips och råd till företag
- Ett komplett säkerhetssystem
- Lösningar för säkerhetsinstallationer
- Måttbeställda plisségardiner för både insyn och mörkläggning
- Få det att flyta smidigare med en rullbana