Hur ny teknik förändrat vårt boende

I samband med renoveringar av bostäder kan det vara läge att se över vilka tekniska lösningar som kan göra skillnad och som går att implementera i bostaden på ett smidigt sätt. Vad gäller ny teknik finns massor att välja på och även om man inte är totalt frälst och rent av nördig så kan man faktiskt få ett lite enklare liv genom att göra vissa val.

Ser man till ny teknik och den tekniska utvecklingen så handlar väldigt mycket om förbättringar och lösningar framtagna för villaägare. Detta då många av de lösningar som finns gäller energi och är skapta för att dels sänka kostnader och dels för att minimera avtrycken på klimatet. Vilket är bra och definitivt rätt ände att börja i. Genom att exempelvis använda solceller kan en vanlig villaägare börja producera egen el och därigenom också göra sig själv oberoende av omvärldens priser. Att den el som produceras dessutom är grön och att en eventuellt överskott kan säljas vidare är två ytterligare fördelar som sjunger solcellers lov.

Att man ser en teknisk utveckling även vad gäller exempelvis värmepumpar är även det värt att nämna: de går att styra via app, de kan styra effekten mot tider på dygnet då elpriset är lägre och de ger, framförallt, både bättre effekt och en längre livslängd. Villaägare har det, helt enkelt, ganska bra förspänt då det handlar om ny teknik och det finns hur många investeringar som helst att göra i syfte att få ett billigare boende.

Något som även, indirekt, du som lägenhetsinnehavare kan få. Samtliga dessa alternativ går även att få för fastigheter och där exempelvis BRF:er som är lite på tårna definitivt kan spara mycket pengar.

Ny teknik vid en lägenhetsrenovering i Stockholm

För den enskilde lägenhetsinnehavaren då? Kan man vid en lägenhetsrenovering i Stockholm passa på att implementera ny teknik och få ett lite mer effektfullt och enklare boende? Ja, det kan man - men inte på samma sätt som en villaägare.

Här sträcker sig de flesta alternativen sig primärt till ljus, ljud och bild. Det finns väldigt pigga lösningar vad gäller exempelvis ljud finns röststyrd, smarta högtalare som har inbyggd röstassistent. Dessa kan möjliggöra för dig att tända och släcka lampor genom att använda din röst snarare än dina ben - men du kan även kommunicera ut andra saker såsom att sätta en timer medan du lagar mat eller där du, helt enkelt, tar reda på vilket väder det förväntas innan du lämnar hemmet.

En klar favorit vid en lägenhetsrenovering i Stockholm är annars Plejd. Ett företag som kallas för elektrikerns favorit och som innebär att en liten gateway installeras vid vägguttaget. Detta innebär att du kan styra ljuset med din mobil och att detta går att göra även om du exempelvis är på jobbet - eller utomlands. Det kan exempelvis då signalera närvaro i hemmet och hålla eventuella inbrottstjuvar borta. Plejd tillverkar produkter både för inom- och utomhusbruk och du kan definitivt kolla in deras utbud inför din lägenhetsrenovering i Stockholm. Där finns många intressanta tekniska lösningar.

15 Dec 2021