Hur tekniken underlättat städningen

Det är få som uppskattar att få städa, dammsuga och torka golven i hemmet. Många ser det främst som något ”onödigt ont” och något man helst vill slippa. Delvis kan detta vara orsaken till populariteten för tekniska lösningar som underlättar städningen. Lösningar som både är ergonomiska och ekonomiska för både privatpersoner - många betalar i dag för hemstädning i Stockholm och andra städer - och företag.

Robotdammsugare – För privatpersonen

Robotdammsugare har blivit allt mer populärt och finns idag i ett flertal olika märken och storlekar. Det robotarna har gemensamt är att de rör sig automatisk över det golv som ska städas och suger upp smuts och skräp. Till viss del kan de liknas med en robotgräsklippare även om arbetet inte sker lika systematiskt.

De första modellerna av robotdammsugare lanserades i slutet av 90-talet men på grund av för dålig teknik slog den aldrig riktigt igenom. Idag är de betydligt mer intelligenta och klarar att hantera svårare utmaningar.

En robotdammsugare passar bäst i hem där det inte är allt för många saker som ligger på golvet. Det bör inte heller vara för stora trösklar eller allt för många smala vinklar.

I jämförelse med robotgräsklipparen har däremot inte robotdammsugaren fått samma genomslagskraft. Till stor del beror det just på att ytan måste vara ren från saker vilket är vanligare på en gräsmatta än på ett golv.

Även stort inom företagsstädning

Det är inte enbart privatpersoner som underlättar städningen med hjälp av tekniska lösningar. Ett flertal städföretag har under de senaste åren investerat i ”smarta” städrobotar. Det är än så länge betydligt dyrare investeringar än de enkla robotdammsugare som säljs till privatpersoner. Men samtidigt skapar det helt nya möjligheter.

Det finns exempelvis automatiska kombiskurmaskiner. Maskiner som både skurar och våtsuger det golv som ska rengöras. De är ungefär lika stora som en städvagn vilket gör att de främst är lämpade att arbeta på stora öppna ytor. Bland annat har de tagit över städning inom lagerlokaler, korridorer och delar av sjukhus.

Fördelen för städföretagen är dels ekonomiska men även ergonomiska. De arbeten som maskinerna kan utföra är ofta mycket monotona och tunga. Utöver det kan även en mer flexibel städning genomföras då man kan städa precis när det passar för kunden.

Dessa robotar programmeras utifrån en ritning av den lokal som ska städas och kör sedan utifrån detta. Det finns även mindre robotdammsugare som är tillverkade för kommersiellt bruk. Däribland hittas exempelvis Makita DRC200. En modell som till stor del liknar de för privat bruk men med större motor och kapacitet.

30 Dec 2016