Inköp av skrivare

Att köpa en ny skrivare kan vara komplicerat. Det är många aspekter som kan spela in.

Att köpa skrivare till hemmet

En viktig aspekt när du köper en skrivare att ha hemma är att fundera på vad du ska skriva ut. Ska du skriva ut fina foton så kan det vara bra att ha en riktigt bra skrivare, men ska du bara skriva ut vanliga textdokument ställer det inte lika höga krav. Kvalitén på olika skrivare kan självklart variera och det beror alltså på vad du ska skriva ut som avgör vilken kvalité din skrivare bör ha.

Det finns massor med olika tillverkare och märken på skrivare, allt från budgetskrivare från cirka 500 kr upp till några eller flera tusenlappar. Så innan du bestämmer dig är det bra att fundera på vad du ska skriva ut, men även vilka andra funktioner du vill ha. Vissa skrivare har enbart funktionen att de skriver ut, men de finns även flerfunktionella. De som har fler funktioner kan ha både kopieringsfunktion och inskanningsfunktion.

Det finns både trådlösa skrivare och även de skrivare som man kopplar ihop med datorn med sladd. Vilken som passar dig bäst avgör du bäst själv. Den som är kopplad direkt till datorn bör därför stå nära datorn och fungerar smidigast om du använder en stationär dator. Har du en laptop är en trådlös skrivare mest lämpligt.

Det som du alltså ska ha i åtanke som privatperson när du köper skrivare till hemmet:

  • Vad ska du skriva ut?
  • Funktioner?
  • Trådlös eller med sladd?
  • Budget

När du ska köpa skrivare till kontoret

När det kommer till skrivare på kontor så finns det också en hel del att tänka på. Bland annat så är det värt att kolla om ni ska leasa en eller flera skrivare, men även här viktigt att fundera på vad ni faktiskt skriver ut och hur mycket. På vissa kontor så skrivs det ut väldigt mycket dokument och då är det viktigt att ha en skrivare som klarar av högt tryck och som inte behöver påfyllning av bläck eller toner stup i kvarten.

En annan aspekt att väga in är om ni bara vill skriva ut A4 eller även ha andra storlekar på utskrifterna. En reklambyrå som sysslar med print kan behöva skriva ut A3 och A2-storlekar och då fungerar inte en vanlig standard A4-skrivare. Vissa företag kanske inte sysslar med print i samma utsträckning som en reklambyrå, men vill ändå kunna skriva ut större utskrifter vid behov. En annan del är också om ni behöver en skrivare som det går att skriva ut i färg eller inte. Om ni endast skriver ut dokument och avtal så räcker det gott och väl med endast svartvita utskrifter.

Så det som ni bör ha i åtanke är när ni köper skrivare till kontorer:

  • Hur mycket skriver ni ut?
  • Behövs färg eller räcker det med svartvita utskrifter?
  • Storlek på utskrifter?
4 Apr 2017