Kan ny teknik underlätta för städföretag?

Under de senaste 70 åren har det skett en snabbt eskalerande teknisk evolution. Från svartvita TV-apparater till en dator i var mans ficka. Det borde väl vara något som gagnar alla? Vi har tittat på hur till exempel flyttstädning i Stockholm kan dra nytta av ny teknik.

Lätta städredskap och skonsamma rengöringsmedel

Många kanske tänker att alla moppar och dammsugare är samma men så är det absolut inte. Alla städredskap kan vara mer eller mindre ergonomiska samt har olika bra rengöringsförmåga. Det säger sig själv att det blir enklare för städaren om den bara behöver dra med dammsugaren en gång istället för två. Idag finns det bättre material såsom till exempel microfiber som underlättar städning och gör att man behöver använda mindre rengöringsmedel.

Vissa rengöringsmedel är klassiska och näst intill oslagbara - såpa till exempel, det har funnits länge och är relativt skonsamt mot både människor och miljö. Ibland måste man dock ta i med hårdhandskarna. Då kan det vara bra att de som städar har rejäl och modern skyddsutrustning som skyddar ordentligt mot starka rengöringsmedel som lacknafta eller klorin.

När man skall flyttstäda så behöver man städa överallt: fönster, väggar, kakelfogar och i skåp. Den moderna tekniken gör att städarna inte behöver sträcka sig, böja sig och slita lika hårt som de hade behövs göra för 20-30 år sedan.

Maskinerna tar över städningen

Idag används städmaskiner, annat än dammsugaren, framförallt i större lokaler som gallerior eller på teatrar. De maskiner som används för att städa stora golv går inte att anpassa till hemmen då det finns för lite plats där att röra sig på.

I bostäder kan man ibland stöta på små gulliga dammsugarrobotar, tyvärr städar de sällan lika bra som en människa men de hjälper till! Förhoppningsvis kommer vi se mer automatiserad städning i framtiden med robotar som tvättar fönster eller sophinkar som tömmer sig själva. De flesta är nyfikna och spända över vart tekniken kommer ta oss härnäst!

Planering och logistik för städföretag

Ny teknik hjälper städföretag att planera och organisera sin verksamhet. GPS och digitala kartor hjälper oss hitta rätt i Stockholm när vi ska till våra olika uppdrag. Smarta lås hos våra kunder gör att vi lätt kan komma in utan att behöva nycklar och koder. Vi kan nå varandra på ett smidigt sätt och koordinera oss genom att tala i mobiltelefoner. Den moderna tekniken genomsyrar vår verksamhet precis som resten av samhället.

20 Nov 2021