Leksaker blir allt mer avancerade

Utvecklingen går ständigt framåt och det är något som underlättar i människors vardag. Vi kan ge några konkreta exempel på detta och peka på några saker att använda i köket som för några år sedan varit fullkomligt otänkbara:

  • Den telefonstyrda vattenkokaren: Numera så finns det vattenkokare so går at styra via mobilen. Du kan alltså vakan i din säng, känna dig sugen på lite thè och slå igång din vattenkokare från ditt horisontala läge. Likväl kan du sitta på bussen på väg hem från jobbet och slå igång kokaren i fråga som en förberedelse inför middagen. Dessutom finns det olika temperaturer att välja mellan också. Dock, du måste fortfarande se till att det finns vatten i kärlet – där har tekniken fortfarande lite kvar att göra.
  • Den nya sortens temperaturmätare: genom denna säkerställer du en perfekt köttbit varje gång du ställer den i ugnen. Den här styrs vi adin telefon – bluetooth – och där du kan följa köttets väg till den perfekta temperaturen (som du naturligtvis förinställt): fullt kompletterad med grafer över köttets utveckling. Via en app så får du även förslag kring vilken temperatur en viss köttbit ska ha.
  • Den smarta äggkartongen: Du köper ett vanligt äggpaket och placera äggen i denna uppfinning. Här kan du nämligen se – även här via din mobil – vilka ägg som legat längst samt hur det egentligen ser ut på äggfronten då du befinner dig i affären.

Detta bara som ett axplock på roliga gadgets och avancerade verktyg som numera finns i vår handel. Utvecklingen håller sig dock inte enbart till oss vuxna; nej – även för våra barn så har det gått framåt ganska rejält - det upptäcker man snabbt om man besöker en leksaksaffär. Jämför man gårdagens leksaker med dagens så kommer man att inte att tro sina ögon. Det är egentligen bara att se till hur exempelvis dator- och tv-spel utvecklats för att förstå vad vi menar. Där man förr satt med ett Nintendo 8-bitars – två knappar och några pilar för riktning – så är dagens spel så avancerade att man som vuxen lätt kan tro att det handlar om verklighet. Oerhört häftigt; dagens leksaker är så avancerade att det nästan blir komiskt.

Barnet ska styra leksaken – leksaken ska inte styra barnet

Gällande just leksaker så vill vi dock komma med en liten brasklapp och detta är att man måste välja sådana efter ålder snarare än vad man själv som förälder gillar. Visst, det kan vara häftigt att köpa exempelvis ett flygplan till sitt barn – men kommer denne att ha någon nytta av det om han/hon är tre år gammal? Troligen inte.

En tumregel här är att barnet ska styra leksakerna och inte tvärtom. En klassisk gammal träleksak kan alltså vara den absolut bästa julklappen (om det nu är en sådan man vill köpa) och likväl så kan den mest avancerade leksaken du kan hitta vara helt perfekt till ett lite äldre barn. Don efter person, helt enkelt.

Se till att läsa produktbeskrivningen innan du köper något och vara noggrann med att se för vilken ålder leksaken i fråga rekommenderas. Och: kom ihåg – även ett pussel kan vara en mycket avancerad leksak, det ska man inte i sammanhanget glömma bort. Det är lätt att bli förblindad av all avancerad teknik som finns i dagens samhälle.

3 Dec 2016