Ligg steget före - samla till en renoveringsfond

Som ägare till ett hus så har man ett ansvar som sträcker sig längre än vad fallet är för den som äger en bostadsrätt. Det innebär att allt som går sönder också faller på det egna ansvaret och att man således kan drabbas av ganska höga kostnader. Två tips kan ges för att förhindra sådana.

Nummer ett: se till att alltid samla pengar i form av en reparationsfond och buffert. Ett sparande till en resa är betydligt roligare, men tro oss - den här spargrisen kommer du att ha betydligt mer nytta av i slutändan. Går taket sönder på ditt hus i Stockholm, slutar värmepumpen fungera eller om du tvingas till ett stambyte så kommer du att tacka högre makter för att du har pengar sparade och slipper ta ett dyrt lån för att täcka kostnaderna.

Nummer två: se till att undersöka huset och se till att åtgärda alla problem innan de växer sig större. För detta kan du med fördel ta professionell hjälp. Har du exempelvis en fasad som är täckt av små sprickor - se till att genomföra en fasadrenovering innan dessa sprickor förvandlas till så kallade frostsprängningar. En frostsprängning innebär att stora sjok av puts lossnar som en följd av att vatten tagit sig in bakom putsen, fryst och sedan tinat.

Där kan en professionell fasadrenovering - till ett lågt pris - vara lösningen som sparar dig pengar. Ska en fasadrenovering ske efter en- eller flera frostsprängningar så blir också kostnaden högre. Åtgärda saker direkt - oavsett om det handlar om fasaden, om taket eller någonting inuti ditt hus.

Fasadrenovera och se över ljuskällorna

Ett annat råd är att kombinera åtgärder och slå två flugor i en smäll. En fasadrenovering kan exempelvis kombinerad med att du ser över vilka ljuskällor som finns på huset och hur dessa skulle kunna förbättras. Idag finns det massor av härlig belysning som går att integrera i- och på fasaden och som kan göra din villa i Stockholm mer inbjudande, mysigare och säkrare. Det senare förklaras av speciella ljus som tänds som en följd av rörelse och där man genom dessa kan skrämma bort ovälkomna, nattliga besökare. Det kan vara en god idé i Stockholm, med tanke på den ökning av inbrott som skett.

Ett annat - mer kostsamt - sätt att kombinera en fasadrenovering i Stockholm handlar om en tilläggsisolering. Ditt hus kanske är äldre och energiineffektivt? Det handlar till stor del om att väggarna - och fönster samt taket - släpper ut för mycket luft och energi; något som leder till höga kostnader för uppvärmning. Ska du genomföra en fasadrenovering så kan en tilläggsisolering med fördel ske samtidigt. Var dock medveten om att en sådan är dyr och kontrollera därför om en sådan verkligen behövs eller som det finns andra åtgärder som kan vidtas i syfte att spara in din energikostnad.

7 Feb 2019