Ljudanläggning till evenemanget - så väljer du rätt system

Örat är ett avancerat instrument. Alla som har två fungerande öron hör inte bara ATT det låter, ljudet hjälper oss också med rumsuppfattningen. Det här är viktigt att känna till för den som ska bygga upp en ljudanläggning - permanent eller tillfälligt för ett evenemang.

Egentligen är det inte så konstigt. Det är bara att jämför en gammal radio som hade monohögtalare som gjorde att radiolyssnarna hörde ljud från ett håll. När sen stereon kom med dubbla högtalare, gav det helt nya sätt att bygga upp ljudet i musik och film på. Även talet, dialogen mellan två personer, blev mer spännande när ljudet kunde sändas i stereo. Det liknar mer verkligheten eftersom stereoljudet hjälper oss med rumsuppfattningen.

Viktigt när du visar film

Om du ska ha ett event där du ska visa rörlig bild, kanske en film på en storbilds-tv, är det viktigt att du INTE använder tv-apparatens egna högtalar-ljud, alltså det ljud som går ut genom tevens egna högtalare.  Du behöver skifta över ljudet till en förstärkare med högtalare istället för att få bra ljud som många i ett rum kan höra.

Det fungerar på samma sätt om du till exempel kopplar upp en dator mot en storbildsskärm, bilden på skärmen blir bra men det låter skräp om du bara försöker förstärka datorns egna högtalarljud. Datorer har i regel dåliga högtalare i sig. Skifta alltså över ljudet till en förstärkare med högtalare. ATT du gör det är viktigare än till vilken förstärkare du väljer.

Storlek följer enkla grundregler

När du ska välja rätt sorts ljudanläggning så börjar allt med en enkel grundregel. Stora rum kräver större högtalare för att ljudet ska låta bra. Stora högtalare klarar helt enkelt av att ge mer, högre ljud. Och ju större högtalare du har desto större förstärkare bör du också ha. Allt hänger alltså ihop.

Nu tänker du kanske att det alltid är bäst att satsa stort, ju större högtalare desto bättre. Men så enkelt är det inte. I ett mindre rum kan ett par mindre högtalare låta bättre än ett par stora. Don efter rummets storlek helt enkelt. Inte svårare än att välja kläder till din kropp.

Dyrast är bäst?

Är det självklart bäst att köpa dyrare högtalare och en dyrare förstärkare? Det finns ingen naturlag som säger att det är så. Ofta men inte alltid är ljudprylar som kostar lite mer något bättre än de billigare alternativen. Men du måste i regel själv testa eller fråga personalen för att vara säker.

Egentligen behöver du inte börja med att ställa den frågan först. Det du ska koncentrera dig på inför ett evenemang är - är den ljudanläggning du tänker välja tillräckligt bra för situationen? Förklara för personalen som du ska handla av vad du är ute efter, och hjälp dem att hjälpa dig genom att ha bra uppgifter om golvyta och takhöjd med dig när du kommer in till butiken.

En viktig grundregel är att den förstärkare du väljer bör vara tillräckligt kraftfull. Om du har bra högtalare men en mindre bra förstärkare spelar högtalarna mycket liten roll. Förstärkaren blir då som ett hinder på vägen för dina högtalare. Det är däremot mindre besvärande för ljudet om förstärkaren håller högre kvalitet än vad högtalarna gör. Du kan alltså inte ha en för bra förstärkare.

3 Sep 2016