Ny teknik ger effektivare hälsokontroller

Det forskas hela tiden på ny teknik som snabbare skall kunna upptäcka sjukdomar och hälsoproblem. Idag behöver du inte övertala en läkare för att få göra vissa prova utan du kan enkelt beställa hälsoundersökning och provtagning på internet för att sedan besöka ett privat labb. För ett pressat vårdsystem är det bra med viss avlastning från oroliga patienter i fall de patienterna har råd och möjlighet att ta tag i sina egna provtagningar.

Idag kan du dessutom köpa test på vanliga apotek som ger utslag vid olika allergier, könssjukdomar, högt kolesterol, vitaminbrist eller dåligt levervärde. Att själv kunna testa sig, eller att för möjligheten att testa sig på arbetet i och med en hälsokontroll, gör att fler sjukdomar upptäcks tidigare. Att ibland göra fysiska hälsokontroller i Stockholm, eller där du bor, är viktigt för att en medicinskt kunnig person skall få en övergripande syn på ditt mående. Teknikens framsteg gör också att felmarginalen hela tiden minskar.

Smarta klockor som mäter hälsa

Många idag har smarta klockor som mäter allt ifrån hur många steg man tar per dygn till hur man sover på natten. Den typen av teknik som hela tiden håller koll på sådant som din puls, hur mycket du rör dig och hur du sover är ett otroligt bra sätt att hålla koll på sin hälsa. Om du till exempel känner dig trött och hängig kan du se om du sovit oroligt natten innan. Ifall du går upp några kilo kan de se på klockan ifall du rört dig mindre än vad du brukar.

Träna vart du vill, när du vill

Att hitta tid och plats till att träna är det viktigaste du kan göra för din hälsa. Dock kan det vara svårt när man skall få ihop livspusslet med barn och arbete. Då kan det vara viktigt att ha sin träning nära för att göra det enkelt. Idag finns många appar som erbjuder allt ifrån lärarledd yoga och danskurser till mer automatiserade träningspass som känner av din puls och bestämmer tempo efter det.

Logga din kost

En annan lösning som är praktisk för den som vill hålla sig hälsosam är att logga maten man stoppar i sig. Idag finns det appar som till och med kan scanna streckkoden och på så vis veta vad det är för livsmedel som du ätit. Att skriva upp vad man äter är ett väldigt effektivt sätt att gå ner i vikt. Inom detta område finns det både dyra abonnemang och appar som är helt gratis. Det är alltid bra att prova ett gratis alternativ innan man börjar prenumerera på en tjänst.

Läs mer om hälsokontroller på hälsokontrollerstockholm.se

5 Feb 2022