Robotdammsugaren – plus och minus

Vill du veta mer om robotdammsugare? Du kanske till och med funderar på att införskaffa en till din lägenhet i Stockholm?

Det finns ett flertal fördelar – men också några nackdelar – med denna nymodighet bland städmaskiner. Här ger vi dig kollen inför din storstädning i Stockholm – robotdammsugarens plus och minus.

Första frågan av intresse är förstås hur bra städat det blir när man tar hjälp av en robot. Här är det tre faktorer som påverkar mest: sugförmågan, dammsugarens utformning och om det kommer med borstar och filter. Vi råder alla att satsa på en dammsugare med hög sugförmåga, även om de kan vara aningen ljudliga. Det uppvägs av den starka uppsugningsförmågan.

Runda modeller är vanligast

Vad gäller utformningen så är de runda dammsugarna vanligast, men på senare år har det blivit allt vanligare med fyrkantiga varianter. Fördelen med de kantiga är att de är bättre på hörn, där en rund robot av naturliga skäl har svårt att ta sig fram. Tillverkare av runda robotar kompenserar ofta detta med att ge dammsugaren lite längre borstar.

Vill du ha det där lilla extra när du köper en robotdammsugare så kan det vara värt att köpa en variant som är försedd med en liten mopp längst fram. Den kommer fram och avslutar städningen när borstarna. Helt klart värt priset om man vill ha städning med toppkvalitet.

Några andra saker som är värda att tänka på när det handlar om robotdammsugare:

  • Spar tid. Programmera in den att köra när du är på jobbet så har du en ren bostad när du kommer hem.
  • Tänk igenom hur väl städat du vill ha. Vill du ha ett skinande och glänsande rent hem så kanske du bä satsa på en dyrare variant.
  • Ska du köra den när du själv är hemma så bör du kolla upp ljudnivån. Just ljudet kan vara en nackdel med dessa maskiner, särskilt för personer med låg toleranströskel.

Vem passar en robotdammsugare bäst för? Självklart kan man använda detta tekniska lilla underverk i de flesta hem, men i vissa situationer kan den närmast bli livsnödvändig.

Detta gäller inte minst personer med skör hälsa som inte har orken att släpa runt en gammaldags dammsugare. För en stressad småbarnsfamilj kan e robot också vara en räddare i nöden mitt i livspusslet.

Kan ha svårt att hitta rätt

Några nackdelar med robotdammsugare finns förstås också. Ibland kan de ha svårt att hitta rätt i lägenheter med oregelbunden och ändrad inredning och de kan ibland stå och hacka på samma plats. Laddningen av batterier kan också vara en olägenhet, idag kommer dock de flesta modeller med en smidig laddningsstation. Och så har vi det där med ljudnivån, men det finns idag allt fler tysta modeller. Elförbrukningen är ofta också relativt hög, men även här sker det en snabb utveckling.

Summa summarum: är man beredd att satsa en slant så kan det vara värt att satsa på en robotdammsugare. Vi rekommenderar en lite dyrare variant, hållbarheten kommer att göra att det lönar sig i längden. Storstädningen kommer att bli en mycket enklare historia. 

28 Sep 2017