Så gör du för att rekrytera teknikkunniga säljare i Stockholm

Har du ett teknikföretag, eller driver du en butik för teknikprylar i Stockholm? Då har du säkert erfarenhet av hur svårt det kan vara, även i en större stad som Stockholm, att hitta säljare som både är teknikkunniga och samtidigt har alla de övriga egenskaper som krävs av en bra säljare. Det gäller ju att hitta folk som inte bara är kunnig och brinner för teknik, utan även har förmågan att smitta andra med sin entusiasm, och drivs av en genuin känsla av att hjälpa andra att göra bra val när det gäller teknik.

Lurendrejare blir inte långlivade i branschen

Teknikbranschen är speciell, eftersom den kräver mycket specialkunskap. Ofta är kunderna kunskapsmässigt utlämnade åt säljarna, och litar blint på vad de säger. Det gör att säljarjobbet medför ett stort ansvar. Man kan prata ”tekniska” med kunderna och i princip slå i dem vad som helst, bara för att få chansen att sälja en produkt. Denna typ av försäljare finns så klart i Stockholm såväl som på andra platser, men de blir sällan långlivade i branschen och kan oftast urskiljas redan under provanställningen.

Hur är en bra säljare?

En bra säljare är en person som både brinner för teknik och för att hjälpa kunderna att göra rätt val. Som försäljare bör man också kunna säga nej till en kund som kanske läst om någon speciell pryl, men som kanske skulle klara sig lika bra med en produkt som bara kostar hälften. Det är sådana detaljer som ger din butik eller ditt företag gott rykte hos kunderna och gör att ni växer på ett hållbart sätt.

Om ditt företag utvecklar ny teknik krävs en försäljare som förstår den, och som även förstå varför den kan vara intressant för andra människor. Att kunna formulera detta, och att hjälpa kunden till rätt tänkesätt i förhållande till produkten, är väsentligt för en säljare inom teknikbranschen. Som nämnts tidigare är ju teknik ett område där kunderna ofta vet väldigt lite och är i stort behov av sakkunnig och ärlig vägledning.

Rekrytering av säljare i Stockholm

En bra säljare är kunnig, empatisk och lyhörd. Hur gör man för att hitta alla dessa egenskaper vid en rekryteringsprocess? En bra väg kan vara att ta hjälp av ett rekryteringsföretag. Ett rekryteringsföretag hjälper andra företag att rekrytera, och man specialiserar sig inte sällan inom en viss yrkeskategori. Till exempel finns det flera företag som erbjuder hjälp med rekrytering i Stockholm. De tar då hand om de första urvalsomgångarna och hittar en liten grupp intressanta kandidater utifrån dina önskemål, som du sedan kan träffa och bedöma.

Ett bra rekryteringsföretag går inte på känsla utan använder sig av särskilda urvalsmodeller och analysverktyg. Man djupintervjuar de sökande för att ta reda på så mycket intressant om dem som möjligt och säkerställer därmed att du har med pålitliga personer att göra när du ska göra ditt slutgiltiga urval. Att ta hjälp med rekryteringen av ett rekryteringsföretag gör både att du sparar tid och att du har större chans att verkligen hitta rätt säljare till ditt företag.

30 Aug 2019