Så tillverkas moderna hudvårdsprodukter

Det finns i dag flera parallella utvecklingar inom kosmetikabranschen. En rolig nyhet är att fler och fler nu tillverkar sina egna hudvårdsprodukter och sitt eget smink med helt naturliga ingredienser. Det finns en rad olika kurser att gå och en hel del produkter att beställa över nätet. Den största trenden går alltså ut på att göra så naturligt smink som möjligt utan syntetiska ingredienser.

De som gör sin egen make up jämför det ofta med bakning och liknelsen är inte alls dum. Det handlar i grund och botten om att blanda ihop olika ingredienser beroende på vilken produkt man är ute efter att skapa.

Ekologisk kosmetika har blivit mycket mer uppmärksammat under senare år. Men många som ska göra sitt eget smink blir först frustrerade över att det inte finns fler ekoprodukter att välja bland när man till exempel letar på internet. Men då ska man komma ihåg att till exempel salt och lera, som ofta ingår i helt naturligt smink, inte får kallas ekologiskt eftersom det inte odlas. Sen är det förstås lika naturligt som de produkter som får gå under ekologisk flagg.

Med forskning i ryggen

En annan tydlig utveckling är hudvårdsprodukter och make up som lutar sig mot vetenskap. Dagens moderna kvinnor och män låter sig inte luras och är villiga att betala mer om de får bra kvalitet. Det finns flera positiva saker som hänt inom området. Riktiga innovationer. Bland annat har mineralsminket som helt saknar syntetiska ingredienser slagit igenom stort under senare år.

Flera stor märken satsar också allt mer på samarbete med forskare. Så arbetar till exempel det franska varumärket Dermaceutic som har riktat in sig på att bli specialister på att ta fram produkter som doktorer kan rekommendera och ge till sina patienter. Det handlar om en serie högkvalitativa produkter.

Du kanske har svårt att tro reklamen i tidningar och på tv där salvor och krämer effektivt tar bort allt från rosacea till pigmentfläckar och rynkor. Det är bra att se på reklambudskap med viss skepsis. Men hudvårdsprodukterna har samtidigt verkligen utvecklats. I dag finns hudvårdsprodukter som ger resultat, det har vetenskapen bevisat.  Sen ska det också sägas att det inte går över en natt. Fina linjer och rynkor kan ta lång tid att behandla, bäst effekt uppnår man genom att förebygga i god tid. En kvinna som tidigt börjar använda den här typen av produkter i  40-årsåldern har större chans att behålla den yngre hudens elasticitet än om hon väntar med att testa åtstramande krämer till sena 50-års åldern. Samma sak gäller förstås män.

Men mycket har hänt inom området åldersbromsande kosmetika. En liknande utveckling gäller pigmentfläckar. Det går att bleka ner fläckar med hjälp av krämer. Men det förutsätter att du som har fläckar i ansiktet håller dessa hudpartier borta från solen. Så fort solen får en chans gör den fläckarna mörka igen. Krämerna kan sällan helt lösa hudproblem men däremot kan kroppens hud få hjälp på traven.

6 Feb 2017