Skrota inte bilen – sälj den istället

Äldre bilar som stötebiskrotr på problem är ofta värde mindre än vad det kostar att fixa problemen. Således är det inte ovanligt att man väljer att skrota bilen, istället för att reparera den. Det finns dock ett annat alternativ – och det är att sälja den.

Tidigare var det enklare att få ersättning för en skrotad bil. Reglerna har dock förändrats, och ibland kan det till och med kosta att skrota den. Om det kostar pengar eller inte beror på ett antal faktorer, som vi tar upp här nedan.

Klart är att det är miljövänligt om bilen kan användas så länge som möjligt. Dessutom har bilen som du planerar att skrota sannolikt något värde att erbjuda, kanske i form av reservdelar till exempel.

Avgiften för skrotning varierar

Det är inte gratis att skrota bilen i samtliga kommuner i landet, enligt en källa vi tittar på. Avgiften varierar, men det finns exempel på bilar som i princip aldrig kan skrotas kostnadsfritt. Till exempel:

  • Om bilen behöver hämtas till skroten.
  • Om bilen saknar väsentliga delar, så som motor eller växellåda till exempel.
  • Om bilen har en tom kaross.

Samtidigt säger Stockholm kommun att ”bilar omfattas av ett producentansvar”, vilket skulle innebära att de har ett eget mottagningssystem där de tar emot skrotningen utan kostnad. Samtidigt skriver Stockholm stad också att de kan begära skälig ersättning för att skrota bilen i Stockholm, till exempel om växellåda, katalysator eller motor saknas.

Miljövänligt

Redan innan bilen har kommit ut på svenska vägar är den ”skyldig” till relativt stora mängder koldioxidutsläpp. Således kan det vara snällt mot naturen att dra ut på skrotningen, även om det givetvis stämmer att modernare bilar generellt är mer bensinsnåla.

Tillverkning av nya bilar är förknippad med ganska stora utsläpp. Särskilt bilar som är försedda med litiumbatterier och olika datorkomponenter är riskfyllda för miljön. Att dra ut på skrotningen kan i många fall vara det bästa miljövalet.

Restvärde

Även om du anser att din bil är redo för skroten, finns det säkerligen handlare som kan hitta ett värde i den. Skulle den vara omöjlig att sälja på den lokala marknaden, finns aktörer med internationella handelsnätverk, som kan tänkas vilja köpa din bil för att sälja den, eller delar av den, i ett annat land eller i en annan stad.

Många bilhandlare köper ”allt”. Om du bor i en större stad, till exempel Stockholm eller Göteborg, finns säkerligen flera aktörer som kan tänkas ha ett intresse av din bil och de reservdelar som den har.

11 Jul 2019