Tandimplantat blir allt bättre och säkrare

Att förlora sina tänder är att förlora en stor del av den egna identiteten. Tänderna fyller många funktioner och utöver den viktiga rollen i matsmältningsapparaten så ser man även att tänderna påverkar den dagliga vardagen. En person som saknar tänderna skäms och kan genom detta uppfattas som både butter, trist och introvert som en följd av att man exempelvis aldrig ler.

Dessutom är tandlossning stigmatiserade sett till att man kan uppfattas som både slarvig och ohygienisk om man drabbas. Det man bör veta är att vi alla har olika förutsättningar. Vissa kan drabbas av tandlossning trots att man gör sitt absolut yttersta för att hålla tänderna rena. Även om man kanske fuskat med tandläkaren så tycker man sig ha hållit mun och tänder rena. Tandlossning sker aldrig plötsligt utan är frukten av en längre process som nästan är omöjlig att upptäcka. Vilket såklart försvårar situationen.

Men, där det finns problem finns även lösningar och vad gäller tandlossning så är dessa idag bättre än någonsin. Där man förr såg att tandlossning var synonymt med löständer - tandproteser - så har idag ett annat alternativ blivit allt mer gångbart och populärt. Detta i form av tandimplantat. Tandimplantat idag är betydligt bättre och säkrare än vad de första alternativen var. Lider du av tandlossning så kan tandimplantat i Stockholm definitivt vara en lösning för dig.

Fördelar med tandimplantat i Stockholm

Först och främst dock så ska vi direkt säga att utvecklingen vad gäller material, utseende och hållbarhet för tandimplantat inte per se gör det till ett alternativ för alla. Dels som en följd av att det krävs att patienten har rätt fysiska förutsättningar och där ett starkt käkben är ett måste. Om man exempelvis är en gammal rökare så kan detta komma att ligga en i fatet - av den enkla anledningen att rökning försvagar käkbenet. En annan avgörande faktor handlar - tyvärr - om ekonomi och pengar. Tandimplantat är dyrare än vad tandproteser är. Här kan man dock som patient använda högkostnadsskyddet och dessutom så erbjuder många tandläkare idag fina avbetalningslösningar som kan vara gynnsamma för den egna ekonomin.

Fördelarna med tandimplantat är många. Den absolut största handlar om att det kan bli en permanent lösning. Det finns väldigt goda möjligheter att se att ett tandimplantat växer fast i käkbenet - i och med att ämnet titan används - och att man genom detta får en lösning som fungerar precis som de vanliga tänderna. En annan fördel ligger i det rent estetiska: ingen kan se att det inte handlar om ordinarie tänder - implantaten anpassas både vad gäller form, färg och storlek till de tänder man har.

Nackdelen? Ja, priset har vi nämnt, men det finns även andra. En sådan handlar om hygien. Många tänker sig att ett tandimplantat inte behöver rengöras. Det är precis tvärtom: man måste sköta sina tandimplantat på ett bättre sätt än vad man gör med sina ordinarie tänder. Det finns alltid risker för komplikationer där exempelvis bakterier skapar infektioner och inflammationer. Genom en ökad hygien så kan man däremot, som sagt, genom tandimplantat få tänder som fungerar exakt som de vanliga tänder man har.

8 Feb 2022