Tekniken hjälper oss allt mer i hemmet

Den tekniska utvecklingen går fort, och det mesta av den nya tekniken handlar, som den alltid gjort, om att göra livet bekvämare för oss människor. Det är dock inte alltid som ny teknik hjälper oss till ett smidigare liv. Den som tycker om att testa ny teknik får ofta erfara barnsjukdomar med det senaste, som i själva verkat skapar mer problem än den hjälper till att lösa. Många människor är trötta på att tekniken ständigt måste uppdatera och nya gränssnitt tas fram. Allt funkade ju bra nyss, varför måste ni ändra?

Mycket av tekniken förnyas och förändras av affärsmässiga skäl. Man har som tillverkar en idé om att kunden tröttnar om någonting ser likadant ut som det gjorde för ett halvår sedan. För att få människor att köpa ny teknik, trots att den produkt de redan har fungerar utmärkt, måste man locka med nya funktioner och nya gränssnitt för att fortsätta nå målen om evig tillväxt.

Hemstädning med robotdammsugare

En teknisk landvinning som faktiskt har gjort livet bekvämare för många människor är robotdammsugaren. Visst förekom det barnsjukdomar även med robotdammsugarna, men tillverkarna har kommit tillrätta med skavankerna och nu blir de bara allt bättre, effektivare och ”smartare”.

En robotdammsugare kan ställas in för att göra rent golv på de mest häpnadsväckande sätt; de klarar att navigera runt möbler, de kan städa i hörn trots sin runda form och de kan enkelt programmeras till att undvika vissa föremål, som till exempel hundens matskål. Den kan undvika vissa rum eller områden och den kan avgöra när den behöver ta i mer eller mindre för att ta upp smutsen. En robotdammsugare kan ställas in via en vanlig app i telefonen och kräver inga teknikkunskaper hos användaren. Robotdammsugare har blivit mycket populära i Stockholm.

Riktig hemstädning i Stockholm

Visst är robotdammsugare bra på att få bort damm och grus från golven, men den når inte längre upp än möjligtvis golvlisten. Resten av sin bostad får man tyvärr fortfarande göra rent själv. I framtiden kanske teknikutvecklingarna ger oss städrobotar som med dammvippan och skurtrasan i hand håller våra hem skinande rena för jämnan, men vill vi ha hjälpa med hemstädning idag får vi vända oss till en vanlig hederlig städfirma.

Lyckligtvis är det både lätt och billigt att anlita hjälp med hemstädning i Stockholm. Det finns ett hundratal städfirmor i Stockholm och med RUT-bidraget blir kostnaderna för regelbunden hemstädning häpnadsväckande låga priser. Eller vad sägs 1500:- för professionell hemstädning varannan vecka?

Teknik och mänsklig kompetens – en bra kombination

I Stockholm där många har svårt att pussla ihop vardagen, känns det för många som ett måste att t hjälp med hemstädningen. Att investera i en robotdammsugare kan vara värt pengarna; att få golven rengjorda ofta är mycket bra. Men att låta en städfirma ta hand om resten av städningen med jämna mellanrum är också mycket prisvärt. Än så länge måste ju den mesta tekniken kompletteras med mänsklig omsorg, erfarenhet och kunskap. Det är nog ganska bra.

15 Mar 2019