Tekniska finesser i badrummet

Drömmer du om ett högteknologiskt badrum där du kan styra allting via exempelvis mobilen och justera allt från ljus till ljud med hjälp av exempelvis handklappningar? Här kommer vi att titta närmare på framtidens badrum - men givetvis även visa upp vilka tekniska möjligheter som finns redan idag.

Badrummet är en plats som idag spelar en betydligt större roll i våra liv än tidigare. För många så är det den enda platsen i hemmet där man kan slappna av och ägna sig åt lite själslig rekreation och återhämtning. Man lägger bort mobilen, man fyller badkaret - och man bara är. Vilket således egentligen står stick i stäv med tekniska finesser och ny teknik.

Här får man göra en avvägning och känna efter hur man själv vill ha det. Behöver du ett badrum där du kan slappna av - eller vill du ha mer hightech och känna hur den nya tekniken finns närvarande och underlättar ditt liv även i badrummet?

Vilken teknik finns möjlig att välja idag?

I genomsnitt så spenderar svensken ungefär en halvtimme varje dag på toaletten. Det handlar dock om ett snitt - yngre människor och i synnerhet småbarnsföräldrar tenderar nämligen att förlänga dessa besök och där man genom detta får just den egentid vi ovan nämnde.

Det finns ny teknik på marknaden som speciellt är framtagen för att göra vår miljö och vårt klimat en tjänst. Sådan teknik bör man välja oavsett vilka behov man har. Här kan man nämna kranar som har vattensparande funktioner och som - precis som i exempelvis gallerior - sätts igång via sensorer. Dessa sparar vatten och även om man kanske inte tror det så handlar det om många liter varje dag. En annan innovation värd att överväga är det cirkulära systemet Orbital - en duschlösning som sparar 90 % av vattnet vid varje dusch; detta genom ren återvinning. Ett smart system som både sparar pengar och jordens resurser. Ser man till andra tekniska lösningar så finns både ljus- och ljudsystem som kan styras via mobiler och som gör att du hela tiden kan skräddarsy ditt toalettbesök.

Annars handlar de flesta nya innovationer om material: tillverkare av badrumsinteriör väljer nya material som framställs på ett miljövänligt sätt och som erbjuder en längre hållbarhet. Ett steg i rätt riktning. Här kan man även nämna en smart lösning som innebär att väggen har en magnetisk förmåga: något som konkret innebär att exempelvis badrumsskåp och hyllor kan flyttas runt efter behov och där badrummet kan växa i takt med en familj.

Framtidens badrum - självrengörande toaletter och speglar för sociala medier

Ser man till framtidens badrum så finns det redan nu små smakprov på vad som komma skall tillgängliga. Ett exempel på detta är en toalett som rengör dig efter ett toabesök och som gör toalettpapper överflödigt. En slags uppdaterad bidé, kan man säga.

Det finns även andra saker i pipen och här kan vi nämna speglar som går att scrolla flödet på sociala medier via, det spås komma tvättkorgar som signalerar när det är dags att tvätta och toalettpappershållare som påminner dig om när det är dags att köpa nytt toapapper - något som hållaren gör på egen hand! Utöver detta så ser man även att toalett kommer att rengöra sig själva - både ring och klosett.

Det finns även toaletter som spås kunna ge dig en allmän uppdatering om din hälsa: Vikt, vätskebalans, njurfunktion och exempelvis info om din graviditet. Kort sagt: det står nya innovationer och ny teknik redo att ta steget in i ditt badrum. Frågan är hur mycket av denna du vill ha och behöver?

Här kan du få inspiration till badrumsrenoveringen: https://www.stockholmsbadrumsrenovering.se/

22 Dec 2021