Vågar fyller en stor funktion i våra liv

Det finns några saker som spelar en väsentlig roll i våra liv, men som vi sällan tänker på. Säger man vågar – ja, då är det troligt att mottagaren rycker på axlarna och tänker sig en platt skiva som på en display visar hur mycket vederbörande person väger. Naturligtvis så är detta också något som faller in under kategorin vågar – i synnerhet i dessa tider av ständig vikthets – men man ska även vara medveten om att vågar jobbar lite i det tysta också. För; hur kan man veta hur maxlasten på den långtradare som åker förbi dig på motorvägen har? Hur kan du veta att den medicin du dagligen tar innehåller exakt rätt mängd av verksamma substanser och hur du veta att du får den mängd skinka du betalat för i matbutiken? Jo, genom vågar och här tänkte vi lite snabbt rada upp några av de typer som finns: 

* Balkvågar. En våg som främst används inom lagerhanering och där man ser till att exempelvis en gaffeltruck inte ställs inför en för tung vikt (med svåra olyckor som följd)

* Bilvågar. Väger, som namnet antyder, personbilar i första hand. Men, även andra typer av fordon vägs med bilvågar. Den här typen är viktigt sett till hur stor vikt du får köra i förhållande till ditt körkort. Kort sagt; hur mycket kan du packa i din bil? Väg innan exempelvis flytten för att undvika repressalier från ordningsmakten enbart för att du packat för tungt. 

* Räknevågar: vikt å ena sidan – men ibland kan det vara viktigt att veta vad det- och i vilken mängd – saker och ting väger också. Har du en räknevåg så kan du hälla ut en burk skruvar och därefter få svart på vitt kring hur många skruvar det egentligen låg i burken. 

* Precisionsvågar: Dessa vågar används ofta inom vetenskapens värld och med syfte primärt då det kommer till forskning och framställning av olika kemikalier(som exempel). En precisionsvåg  ger exakt resultat inom områden där det verkligen behövs och drä varje milligram räknas och har betydelse. 

* Personvågar: dessa vågar är förmodligen de som du kommer att komma i kontakt med och därför så tänkte vi titta lite närmare på vad du aktivt ska titta efter då du står inför att köpa en sådan: 

* Utseende och storlek: Tänk på att du kanske vill stoppa undan vågen då du vägt exempelvis mjölmängd vid bakning. Tänk även på att exempelvis en touchdisplay sällan ser speciellt inbjudande ut om du har kladdiga fingrar (som man ofta får i samband med bakning). Där kanske vågar med knappar är ett bättre – om än mindre designmässigt tilltalande – alternativ?

* Tareingsfunktion? Med denna funktion kan du nollställa – och spara – en vikt; konkret så kan du väga ett halvt kilo mjöl i en bunke, nollställa, fylla på med smör, nollställa, fylla på med jäst och så vidare – tareringsfunktionen har under tiden sparat samtliga ingrediensers vikt och du kan således få en bättre översikt kring hur stora mängder du lagt i din bunke. 

Mer läsning om vågar: http://www.vågar.se/.

28 Feb 2017