Vet mer om marina motorer

Hur vet man egentligen när man behöver göra en motorrenovering? Och hur kan en grundstötning påverka båtmotorns funktion? Det finns en del väsentliga skillnader mellan marina motorer och bilmotorer, givetvis. En av de skillnaderna är att marina motorer ofta jobbar mycket hårdare. Det här ställer krav på högt kvalitativa komponenter och konstruktioner och att man tar hänsyn till det i underhållet. Detta genom att till exempel använda motorolja som är anpassad just för båtmotorer – och inte den man vanligtvis hittar i affären på bensinmacken.

Motortyper

Det finns flera olika marina motortyper. Till exempel:

  • En utombordare sätts på båtens akter med en propeller som sänks ned i vatten under körning. Propellern, eller hela motorn, kan lutas upp över ytan, vilket kan behövas när man kör på grunt vatten eller där det kan finnas objekt i vattnet som kan skada propellern. 

Att man kan luta upp propellern över ytan är också viktigt för dess livslängd. På så vis undviker man ond korrosion eller algbildning. Motorn styrs genom en spak som ändrar propellerns riktning. Dagens utombordare varierar mycket i kraft – allt från några enstaka hästkrafter – till flera hundra. 


  • Tvärtemot en utombordare installeras en inombordare på en motorbädd. Likheterna är många – precis som med en utombordare drivs en propeller ofta via backslag samt axel. Den kan också driva ett vattenjetaggregat som sätter fordonet i rörelse. Många anser att utombordare är ett bättre alternativ på många båtar, eftersom det innebär lägre bränsleförbrukning samt högre toppfart. Men det beror också på båtkonstruktionen. 


Det finns ytterligare en rad olika varianter på motorer, och mängder av tillverkare på marknaden.

Motorrenovering

Motorrenovering av marina motorer (eller vilken motor som helst, för den delen) är inte alltid det lättaste. Om det är en genomgående motorrenovering som behöver göras, är det vanligt att man låter en verkstad sköta den delen.

Äldre motorer som slits kan ibland behöva bytas ut, men ibland räcker det just med en motorrenovering, som är ett billigare alternativ. Fördelarna kan vara många. Till exempel:

  • Högre säkerhet samt tillförlitlighet. 


  • Mer körglädje. 


  • Minskad påverkan på miljön. En motorrenovering kan öka prestande och minska bränsleförbrukning, medan en ny motor ofta kan göra detsamma, men i ännu högre grad. Utvecklingen har gått snabbt framåt, och att jämföra en äldre båtmotor med en ny visar på stora skillnader. 


  • En motorrenvovering eller en ny motor kan höja värdet på båten med en ganska stor del.

Köpa ny motor

Att köpa en ny motor kan vara dyrt. Riktigt dyrt. Därför är det många som in i det längsta undviker att köpa en ny, eller satsar istället på en motorrenovering. Ibland är faktiskt en motorrenovering det bästa alternativet – men det finns givetvis exemplar som inte går att rädda. När man köper en ny motor kan man räkna med att få tillbaka åtminstone en del av investeringen – men sannolikt inte hela. Om man vet med sig att man inte kommer att ha båten längre än ett par år till, är det lika bra att börja kika på en ny båt.

5 Mar 2019