Viktigt att tänka på vid köp av varmvattenberedare
Fler och fler familjer i Sverige har insett att många av de saker de har i huset slukar energi och vill därför byta ut dessa mot energisnålare sådana. En tumregel i detta är att äldre maskiner och hjälpmedel ofta drar mer energi än vad modernare diton gör. Oavsett om vi talar om kyl- och frys eller om en varmvattenberedare så kommer en modernare, mer sofistikerad modell att göra en enorm skillnad sett till kostnaden för energi. Dessutom så gör man ofta miljön en tjänst också.
Vi tänkte titta lite närmare på hur man ska tänka gällande sin varmvattenberedare och ett byta av en sådan. Det kräver nämligen lite förberedelse och vi ska visa hur du kan göra för att få fram en modell som passar bäst i ert hushåll. Detta genom att rada upp några tankar och som ser ut som följer:
- Hur stor varmvattenberedare behöver ni? Man brukar utgå från att en familj med två vuxna och ett barn gör av med ungefär 400 liter vatten per dygn. En familj med ytterligare ett barn gör av med mellan 500-500 liter medan en familj som har ytterligare någon/några medlemmar gör av med mellan 650-999 liter per dygn. Ni måste alltså välja en varmvattenberedare som passar era behov.
- Hur ser ert vatten ut? Hur er varmvattenberedare – själva behållaren – ska se ut är något som påverkas av vilket typ av vatten ni har. En enkel undersökning (något som företag inom VVS brukar kunna göra) kan ge er väldigt bra svar kring hur kolsyrehalten är, hur salthalten ser ut, hur mycket kalk som finns samt hur hårt vattnet är. Samtliga dessa komponenter ger er ett svar kring om ni ska välja en varmvattenberedare vars behållare är gjord av ett rostfritt material eller i exempelvis emalj.
- Märke och pris. Då det kommer till själva köpet av en varmvattenberedare så är rådet att du håller dig till ett mer etablerat märke och betalar lite mer pengar för ett sådant. Varför? Jo, för att de generellt har högst kvalitet – men framförallt för att de brukar erbjuda längst garanti (där även service brukar ingå).
- Installationen: Du måste anlita en behörig installatör och får inte installera din varmvattenberedare på egen hand. I många fall ingår installation vid köpet så det kan vara en detalj att eftersöka. Annars – och oavsett – så kan du använda ditt rot-avdrag för arbetskostnaden och dra av 30% av den totala kostnaden för installationen i fråga.
Andra inlägg
- Förebygg med ett pålitligt inbrottslarm i Stockholm
- Ett trådlöst kassasystem som fungerar
- IT-konsultbolag i Stockholm för din verksamhet
- Vitsen med att laga mobil i Solna
- Uppgradera din programvara
- Programvara - tips och råd till företag
- Ett komplett säkerhetssystem
- Lösningar för säkerhetsinstallationer
- Måttbeställda plisségardiner för både insyn och mörkläggning
- Få det att flyta smidigare med en rullbana