Vilken gaming dator passar dig?

Är du en hängiven och dedikerad gamer eller tillhör du kategorin av människor som kanske har svårt att se tjusningen med E-spel - men som gärna skulle vilja prova? Spel har alltid funnits och det är en av världens allra mest populära fritidssysselsättningar. Oavsett om det handlar om brädspel, om kortspel, spel om pengar eller - som nu - spel online så finns det en spänning, en gemenskap, en tävlingsnerv och en avkoppling.

Den stora skillnaden nu mot då är att vi idag kan spela mot hela världen och därigenom också skaffa nya vänner och, så att säga, få en global rörelse.

För att bli en gamer så är det första steget att skaffa en gaming dator. En vanlig dator räcker inte till. En sådan kan möjligen fungera som en inkörsport, men mycket mer än så är det inte. En gaming dator är mer utvecklad och anpassad för spel och för spel endast. Det är ingen slump att en gaming dator sällan används för vanlig surf, där räcker den inte till.

Men, gällande spel så har den komponenter som förstärker grafiken, som ger ett bättre ljud, bättre bild och som gör spelet snabbare. Det är skillnaden, om vi ska hårdra det.

En äldre modell är en billig gaming dator

Är du sugen på att börja spela - testa först på en riktig gaming dator och se om du fastnar; därefter så är det bara att själv ta en egen investering i en egen. Det man kan säga om det senare är att priserna varierar väldigt mycket.

Som nybörjare kan man emellertid komma ganska billigt undan. Det är något som förklaras av att tekniken går framåt. På samma sätt som gällande exempelvis tv-apparater så utvecklas hela tiden ny teknik som implementeras och gör en gaming dator bättre.

Det gör att priserna på äldre modeller sjunker; en dator som har kanske två-tre år på nacken är att anse som gammal - men den kommer fortfarande att ge en nybörjare en rejäl skjuts framåt. Därför så kan man säga att en gaming dator, en äldre sådan, kommer med ett väldigt humant pris.

Laptop-modeller för gaming är dyrare

Det finns ytterligare en tydlig skillnad mellan en gaming dator och en vanlig dator. Denna skillnad ligger i utseendet. Ser du till den dator som du använder i vardagen så är det ganska troligt att du har en laptop - gärna så liten som möjligt- Vi är mobila idag och vi vill kunna ta med oss arbetet var vi än ska någonstans. Det har gjort att datormodellerna blivit mer slimmade och mer portabla.

Då det kommer till gaming så är det precis tvärtom. De allra flesta vill ha en stationär dator att spela på. En sådan har nämligen några klara fördelar. Dels så är den modulär - den går hela tiden att uppgradera och göra snabbare genom att man investerar i nya komponenter. Dessutom så låter den mindre som en följd av bättre kylning. Priset är också avgörande: de flesta stationära datorer för gaming är billigare.

Vi ska dock säga att detta säkerligen kommer att ändras. Redan nu ser man att laptops för gaming blivit populärare. Det som ligger en sådan gaming dator i fatet är dels prislappen - det är dyrare - och dels också ljudet. En laptop har inte samma kylning som en stationär.

Att vi spår att denna modell kommer att ta över marknaden gör vi av en orsak: en laptop kan bäras. Gamers besöker en massa event och spelar mot varandra vid olika hack. Det gör att man också vill ha en gaming dator som går att ta med sig. Ska man plocka med sig en stationär dator så får man räkna med en del jobb - bära, installera och så vidare. Det gör att - om utvecklingen fortsätter - vi i framtiden säkerligen kommer att spela mer på laptops än på stationära datorer.

5 Feb 2020